Sista inlägget från Island!

Imorgon åker jag hem till Stockholm

Här på Island har jag varit med om olika typer av undersökningar på både Fossvogur & Hringbraut. Generellt måste jag säga att både CT och MRI används för en bredare spektra av undersökningar än jag sett i Stockholm, troligen för att de måste använda sin begränsade maskinpark till alla tänkbara patologier.

Inom datortomografin har angiografier av kranskärl med EKG-gating förekommit, liksom angiografier av hjärna samt CT-ledda biopsier i buk och thorax. Har genomfört en del undersökningar själv, där även PVK lagts in och IVK administrerats. Vad gäller MRI, så kan jag nämna att både kardiovaskulär-MRI och mammografi-MRI förekommer på Hringbraut varje vecka, där intressanta serier körs för att bildmaterial ska erhållas.

Sedan förra inlägget har jag hunnit med att beta av de sista punkterna på min lista över saker jag tänkt göra här på Island. Tisdagen 18 april besökte Anna & Charlotte från Karolinska Institutet mig på plats i Hringbraut sjukhusets röntgenavdelning. Senare på kvällen åt vi på restaurang Perlan, som har den i särklass bästa utsikten över Reykjavik och dessutom bra mat. Dock är restaurang Gallery den i särklass bästa och mest välkända bland finsmakare, läs vidare nedan..



Den 19 april var det nationell helgdag: Första dagen på sommaren. Jag var ledig och lyckades komma med på ett plan till Akureyri på morgonen, staden har ca 18.000 inv och är näst störst i Island efter Reykjavik. Just pga helgdagen blev det en improviserad rundresa i Mývatn området med min personlige guide. Akureyri ligger på nordkusten av Island, så man flyger över hela ön för att komma dit, vilket tar ca 45min.



Bilden ovan är från Goðafoss, vilket är en av sevärdheterna i norra delen av landet, vilket även varma källor och borrhål från 1930-talets danska hopp om svavelutvinning är. Även lavaformationerna Dimmuborgir (betyder mörk borg) och sjön Mývatn själv är självklara attraktionen. Hverfjall är en stor vulkankrater som man enkelt går upp till kanten på, visar inga bilder på Mývatn, Dimmuborgir eller Hverfjall här.



Bilden ovan visar hur det ser ut när gamla borrhål spyr ut riktig het ånga i en annars ganska kall och isig tillvaro. All värme till husen i Island och en del av elen kommer från geotermiska källor! Se upp med varm vatten från kranar på Island, då de på vissa håll kan hålla över 90 grader!!!



Lördag 21 april var det dags att prova på lite geotermisk värme själv. Tjejerna ovan är två T2-studenter som jag åkte med till den populära Blue Lagoon i närheter av Keflavik, som ligger ca 30min från Reykjavik med bil. Solen sken och med trevligt sällskap blev det en riktigt bra dag som avslutades med mat och dryck på Hamborgarafabrikkan!



Följande dag besöktes Galleri Ágúst där fotokonstnären Thordis Johannesdottír ställer ut 21 april - 20 maj i år. Hennes idé att använda reflekterande glas på ramarna till sina bilder, är tänkt att få in åskådaren i skeendet i fotografin. Detta genom åskådarens egen reflektion i bilden och även omgivningens. Intressant tanke!



Restaurang Gallery ligger i Hotell Holt, och är utan tvekan dit en välsmakare bör gå. Jag åt här en 4-rätters meny som rekommenderades av kocken själv, vinerna till denna måltid var utvalda och fungerade utmärkt till alla rätter. Sommeliern berättade lite kort om varje vin innan de konsumerades, detta i en miljö där Islands största privata konstsamling återfinns och sägs vara mer värd än hotellet själv. Gallery - ingen tvekan om varför restaurangen heter just så!



Och så en bild från MR-rummet på Hringbraut ovan. Det är full rulle på MR-maskinen och även CT-maskinen här, liksom på Fossvogur. 



Bilden ovan visar faktiskt en ganska stor besvikelse, det är huvudrätten på restaurang Grillið som enligt en del är Islands bästa restaurang. Valde en 4-rätters som kocken rekommenderade och med utvald vin till, men utan de bästa råvarorna blir ingen rätt perfekt. Jag var inte nöjd med huvudrätten och efterrätten eller de utvalda vinerna som inte passade riktigt till maten, dessutom kostade det lika mycket som på Gallery. Restaurang Gallery är bäst!!!!



Bilden ovan visar straffsparksläggningen mellan Real Madrid och Bayern Munchen ute på en bar. Det var fullt med folk på baren och en del öl åkte ner under den spännande matchen som Bayern vann.



Lækjarbrekka är en hyffsad restaurang i centrala Reykjavik med överkomliga priser, som serverar i huvudsak Isländska rätter. Bilden ovan är från igår och även den är en av kockens rekommendation för dagen. Vinet till denna rätt valde jag själv och det blev en Chablis, vilket självklart fungerade utmärkt! ;)

Ikväll är det ut och dricka och äta med Katarina, som är utbytesstudent från Malmö och som jag träffade på den där "scientific trip" jag berättade om tidigare.. Sedan hem och trycka ner det sista i resväskan innan taxin hämtar mig kl.05.30 för avfärd till Keflaviks flygplats.

Det lär bli en sista inlägg på denna blogg och då från Stockholm. Tips och tankar om Island kommer jag skriva i det inlägget, vilket jag bör kunna knåpa ihop under kommande vecka.

Fjärde veckan har börjat...

Reyjkaviks konstmuseum, gym, bussbrand, Aurora Borealis, sista dan på Fossvogur, vild fest, Einar Jónssons skulpturmuseum, Perlan, Sydkusten, Jökulsárlón, Seljalandsfoss samt första dan på Hringbraut.

Man börjar inse att det roliga tar slut om mindre än två veckor nu, och om det hade varit möjligt hade jag gärna stannat ett bra tag till här! Har ingen chans i världen att se allt som Island har att erbjuda, trots att perioden jag är här ligger mellan vinter och sommar aktiviteterna. Jag tycker att jag hunnit med en del redan, men lite till hinner jag nog med innan det är dags för hemresa! Även inom radiografin har jag sett och lärt mig en del om olika arbetsförhållanden och fått några nya infallsvinklar.

Tisdagen den 10 april var min sista lediga dag under påsken och den tillbringade jag till stor del på Reyjkaviks konstmuseum (Hafnarhús), där Erró har en stående utställning. I hans verk här ser man övergången från hans mer skissbetonade 50 och 60-tals stil till den senare pop-konstnär han blivit. Även den kontroversielle och provokative Santiago Sierra ställdes ut med filmer och fotografier där bildserien NO POPE ingick, samt de samlagsfilmer som kanske inte bör ses av barn eller känsliga personer. Bilden nedan visar entrén till Hafnarhús konstmuseum.



I onsdags (11 april) blev det bara till att hämta ut lite mer pengar från banken och sedan handla mat. Bonus heter matkedjan jag nästan alltid handlar på, de har bra utbud och priser samt ligger utspridd över stan. Blir mao inga bilder från denna dag.



Dagen efter, den 12 april, började med att bussen jag åkte med till Fossvogur sjukhuset fattade eld! Hann inte ta en bild när det bolmade som mest men bilden ovan får duga. Jag blev 15 min sen pga detta, men det hade de överseende med på sjukhuset.

På natten gav jag mig ut ett stort gäng turister som ville se Aurora Borealis, norrsken. Vi åkte en bra bit norrut för att hitta hål i molntäcket och för att komma bort från störande stadsljus. Hade ju sett fina norrsken på Grönland men hoppades på att få bättre bilder nu. Det blev en otrolig föreställning över våra huvuden och man visste inte riktigt vart man skulle rikta kameran. Det blev 3 timmars sömn innan jag skulle upp igen, med det var det värt! En av bilderna jag tog ses nedan. :)



Då var det plötsigt fredag och sista dan på Fossvogur, vilket kändes lite konstigt faktiskt. Nästan som att man hade börjar bli varm i kläderna när det tar slut, lite tråkigt! På Fossvogur har jag haft klinisk placering på skelettröntgen, CT och slutligen på MR, vilket var trevligt. På bilden nedan ser man varningstexten in till MR-rummet.

På skelett och CT körde jag en del undersökningar, men på MR tog jag ett steg tillbaka då jag såg att de hade ganska mycket att göra. De har endast en CT och en MR på Fossvogur och även på Hringbraut. Kvällen slutade med en ganska vild fest ute på stan med ett gäng T2-studenter härifrån. Reykjavik är känd för sina vilda fester och jag kom hem när det började ljusna. :D



Lördag den 14 april började med en baksmälla igen.. :P
Fast sedan repade jag mig och släpade mig till Einar Jónssons skulpturmuseum vid Hallgrímskirkja, ca 3 minuter bort. Där blev jag imponerad över hans verk som till stor det bygger på Isländska sagor, myter och traditioner och kan rekommenderar detta museum varmt! Man får inte ta bilder inne på detta museum, men det är inte första gången jag jag fått tillåtelse efter att ha talat med rätt person, se bilden nedan.



Efter denna imponerande samling av skulpturer begav jag mig till Perlan för att äta, hade inbokat ännu en festkväll lite senare där en av T2-tjejerna skulle firas då hon fyllde 23, och ville äta innan. Väl inne på Perlan, som roterar sakta uppe på en höjd där man överblickar hela Reykjavik, var det nog inte bara det utsökta fyrarätters middagen som steg mig åt huvudet. De har också bra viner på Perlan. När jag insåg att jag inte skulle hinna till träffpunkten i tid skickade jag ett meddelande, men det hela slutade med att födelsedagsbarnet ringde upp och jag fick lova att kompensera för min bortavaro. Fortsättning lär följa inom detta område.. Nedan ses iaf en bild från Perlan med Hallgrímskirkja och Faxaflói, som är viken i bakgrunden. Rekommenderar även Perlan varmt!



Tidig start på söndagen efter en berusande kväll på Perlan = lite trögstartad denna morgon med. Men jag kom med på bussen som åkte längs hela sydkusten, kommer inte räkna upp allt som sågs och upplevdes för det finns det helt enkelt inte tid med här. Men det var en klassisk tur till en del av Island som även islänningarna själva tycker är vacker. Vid Jökulsárlón blev det en tur med båt, och en hel del bilder togs här också. En av dessa kan ses nedan. Jökulsárlón började bildas för mindre än hundra år sedan då Europas största glaciär, Vatnajökull, börjat smälta pga av varmare klimat. Denna avsmältning fortsätter idag och glaciärsjön växer för varje år.



Under denna tur längs sydkusten som tog hela dagen, passerades ävan ett antal vattenfall och vackra landskap. Mot skymningen var jag fortfarande långt ifrån Reykjavik, men vad gjorde det när man stod bakom vattenfallet Seljalandsfoss och tog bilder som den nedan!!? Ännu en sen kväll, som inte gjorde något alls. ;)



Idag måndag har jag påbörjat mina sista två veckor vid Hringbraut sjukhuset som ligger fem minuter från min lägenhet. Det innebär att jag får sova en halvtimme längre på mornarna nu. Som på Fossvogur blev jag tillfrågad hur jag ville lägga upp mina veckor på Hringbraut, och jag valde CT första veckan och MR den sista. Under min tid här på Island kommer jag ha fått vara med om ett antal biopsier och angiografier på hjärna och kranskärl på CT, förutom de vanligt förekommande undersökningarna. Enklare us har jag fått ta på Fossvogur och räknar med att det blir så på Hringbraut med. MR däremot är mer känsligt eftersom båda sjukhusen har en MR var och dessa används flitigt.

Jag kan hänga med en del när isländska pratas och hörde hur de pratade om löner vid fikat på eftermiddagen. Idag måste en Geislafræðinemi-studerande (röntgensjuksköterske studerande) studera i fyra år för att få arbeta i Island, och det till en ingångslön motsvarande mindre än 14.000 SEK före ca 40% skatt! Under studietiden kan endast lån sökas och ingen som helst bidrag betala ut. Andra yrken utan akademisk examen kan i många fall ge mycket högre lön och föredras även av många som studerar till geislafræðinemi, därför är avhoppen från utbildningen omfattande liksom att man tar examen men väljer ett annat yrke i alla fall.

Jag pratade med en av tjejerna på CT om detta och fick frågan om hur mycket man tjänar i Sverige. Jag berättade om den lön jag kommmer få både i Mariehamn, Åland, och på Ersta sjukhus under sommaren/hösten, och det var nästan så hon ville packa ihop allt och flytta till Sverige eller annat nordiskt land pga lönen! Det finns runt hundra geislafræðinemi på alla sjukhus och kliniker på Island, inte mer.

Fartfylld påskledighet!

Grönland - En annan värld!

Onsdagen 4 april skrev jag senaste inlägget här och åkte sedan till Grönland, där jag tillbringade tre nätter. Grönland är ett namn som inte på något sätt stämmer överens med verkligheten. Endast ca tre månader på året är det så pass varmt så snön och isen smält undan från den lilla hamnen i Tasiilaq, och några blommor och grässtrån kan kika fram på land. Det enda man kan odla på sydspetsen på Grönland är potatis, och det i mycket liten skala. Klimatet tillåter inget annat.



Flyget till Kulusuk på Grönlands ostkust från Reykjavik tog drygt två timmar. Där fick jag vänta i ytterligare två timmar då vädret kan slå om väldigt snabbt och helikoptern jag skulle med hade svårigheter att komma tillbaka till Kulusuk. Bilden ovan visar helikoptern, en Bell 212, som är den civila versionen av Bell UH-1 Iroquois som bl a användes flitigt av jänkarna under vietnamkriget.



Grönland är världens största ö och har endast ca 55.000 bofasta invånare. Bilden ovan visar vyn jag hade från mitt hotellrum i Hotel Angmagssalik i Tasiilaq, som är den största orten på ostkusten med sina 1.950 invånare. Stora skillnader finns i språket mellan västgrönländskan som är tal- och skriftspråk, och östgrönländskan som endast är talspråk och innehåller en del andra ord än dialekten i väst. Följdaktligen måste de på ostkusten lära sig dialekten från väst i skolan när de lär sig läsa och skriva. Även engelska och danska är obligatoriska i skolan, Grönland är trots allt en självstyrande del av kungariket Danmark. Det ska väl flikas in här att danska staten bekostar även all undervisning i danska även på Island, där den också är obligatorisk!!!



Dagen innan jag anlände, sköts en isbjörn här då den utgjorde fara för människorna. Jägarna på Grönland får endast jaga med traditionella medel: gevär, harpun och hundsläde som transportmedel. Jag och tre turister till, en tjej från Taiwan som är utbytesstudent i uppsala, och ett smekmånadspar från Brasilien, åkte med jägarna en dag. Det var inte för att jaga utan för att få känna på hur livet kunde vara på Grönland. Ute på isarna och bland bergen händer olyckor och skador är oundvikliga, vilket kan innebära liv och död i detta hårda klimat. Både hundar och människor riskerar att bli skadade, så detta var inte någon "mjukis-turisttur" vi åkte ut på. Hunden på bilden hamnade i bråk med andra hundar och fick bokstavligt talat på pälsen! Föraren gav mer rep till denna hund så den inte behövde dra, men den gick upp i täten och drog på som vanligt. Detta är inga sällskapshundar!



Efter slädturen och lunch såg jag min chans att klättra i arktiska förhållanden innan middagen serverades! Utan några som helst hjälpmedel och med vanliga vandringskängor, tog jag mig upp för en topp på över 700m, delar av klättringen var brant och isig vilket bilden ovan skulle kunna illustrera. Ingen annnan ville hänga med upp hit så det blev en soloräd som slutade med en härlig utsikt över hela området (man har ju erfarenhet från teknisk höghöjdsklättring på fyra kontinenter sedan tidigare så detta var en baggis..) ;)



Det enda jag var lite orolig för var isbjörnar, då det bara var två dagar sedan en skjutits här och jag var tvungen att ta mig från/till hotellet (som höll lite bättre standard än en svensk vandringshem) över lätt kuperad terräng. Ensam på berg funkar i alla lägen för mig, men mot en isbjörn har man i stort sett ingen chans alls.



Resan till Grönland 4-7 april inkluderade även norrsken som kan ses på bilden ovan. Det blev endast två hela dagar i Angmagssalik regionen på ostkusten, men det blev bättre än jag hoppades på!



Väl tillbaka i Reykjavik var det bara att försöka smälta intrycken från Grönland, och det gjordes i sällskap med två av T2-tjejerna från Fossvogur ute på Prikið den 8 april. Prikið är tydligen Islands äldsta coffee shop. Och nej, det är inte samma sorts coffee shops som i Holland.



På väg in på Prikið kan man läsa det som står på bilden ovan. Jag åt en hamburgare med pommes här inne, och burgaren var riktigt god även om det inte är ett "finare" ställe!



Efter besöket på Prikið, när vi var på väg ner mot torget i centrum, lyckades jag fånga en sparvhök på bild när den tar en stare! Se bilden ovan.



Måndagen den 9 april har i stort inneburit god mat på isländsk vis, fisk och lamm är typiska rätter för landet och måste provas. Det är lamm jag har på tallriken på bilden, som visade sig vara den godaste lammrätt jag ätit! På en hyffsad restaurang i Reykjavik kostar en väl tillagad rätt 4.000 ISK eller strax därunder, vilket motsvarar i runda slängar 200 SEK. God mat och bra restauranger finns här i Reykjavik!

5-dagars resumé

Fest, Þingvellir, gejsrar, åka snöskoter på Langjökull, valar, delfiner, provdocka för PVK-insättning & Grönland...

Den där "scientific trip" till aluminiumverket i fredags här utanför Reykjavik var intressant, med tanke på hur stora mängder energi som används under framställning av aluminium. Island har mängder av energi och utnyttjar en del av den till just högenergikrävande åndamål som i detta fall hamnar i Tyskland, aluminiumet dvs. Det bjöds även på lättare mat och både vin och öl under den avslutande timmen. Bilden nedan visar hur man ser ut på aluminiumverket som besökare när man följer alla säkerhetsföreskrifter.



Efteråt bar det iväg till en pub/pizzeria i centrala Reykjavik, där vi fick äta och dricka en hel del. Allt bekostades av aluminiumverket! En isländsk student har inte några bidrag, utan måste ta lån och i många fall även jobba på fritiden för att ekonomin ska gå ihop, så sådana här "scientific trips" är välkomna tillfällen att festa loss på utan att tänka på pengar. Tydligen valdes kassör och ordförande till röntgen- och BMA-föreningen under kvälllen, det fanns även en BMA-student från Malmö med! På Island går man ut senare än i Sverige, ofta börjar kvällen vid midnatt eller senare.



Jag hade bokat in mig på en rundresa på lördagsmorgonen efter, där jag skulle få se Þingvellir, Gejsrar, åka snöskoter på Islands näst största glaciär och avsluta med Gullfoss. Blev upphämtad på morgonen (med en lätt baksmälla efter föregående kvälls "scientific trip") i monster-jeepen som ses på bilden nedan.

 

Första målet under lördagen var Þingvellir, som hyste världens äldsta parlament!! Island betraktas allmänt som världens äldsta ännu aktiva demokrati och det var ett utomhusparlament som hölls första gången år 930, där man lättast ser hur den nordamerikanska kontinentalplattan och den euroasiska plattan delar på sig. Man ser ganska lätt hur kontinentalplattorna har glidit ifrån varandra på bilden nedan och avståndet ökar forfarande för varje år!



Gejsrar är också med i det som kallas för the "Golden circle", dvs Þingvellir - Gejsrar - Gullfoss. Gejsrar är kanske en del av sinnebilden av Island för många och den här "Golden circle" turen är ett måste när man besöker landet. En av gejsrarna kan spy ut vatten och ånga i över 30 meter höga pelare, vilket kan ses på bilden nedan. Jag lyckades inte fånga den när den var som högst, men man kan jämföra pelaren med människorna till höger på bilden.



Ok, sedan var det dags för lite mat och därefter att ta plats i ett riktigt monsterfordon uppför Langjökull, som är Islands näst största glaciär. Turen i monstret på bilden nedan tog ca en timme till den plats där vi (jag, två brittiska par och en amerikanska) skulle få köra snöskotrar. Väl framme visade det sig att ytterligare 21 turister hade samma idé. Men det fanns snöskotrar åt alla.



Den här snöskoterdelen av dagen är inte en del av the "Golden circle" turen, utan en add-on för dom som vill smaka på lite fart och få en adrenalinkick. Vädret är en avgörande faktor om man ska kunna ta sig upp en bit på Langjökull och dessutom testa hur snabbt snöskotrarna går. Det var molnigt och runt noll grader, helt ok för att köra ikapp i en otrolig vacker miljö, och det på Islands näst största glaciär! ;D



Gullfoss är ett vattenfall som var nära att byggas om till en damm, men räddades av en envis kvinna under första hälften av 1900-talet. Som tur var förstod man att Island har andra möjligheter att utvinna elekticitet, än att förstöra vattenfallet. Vi kom dit vid 18-tiden på kvällen då alla stora turistlass hade packar sig iväg. Så med hela vattenfallet för oss själva blev det lätt att få bra bilder här, som på bilden nedan.



Vi kom tillbaka till Reykjavik strax efter kl.20 och tillsammans med amerikanskan och ett av de brittiska paren besöktes en typisk Isländsk restaurang vid namn Þrír Frakkar. Det visade sig att det brittiska paret var läkarstuderande från Manchester, så lite prat och jämförelser mm inom medicin förekom.



Under söndagen bokade jag in mig på en båt för att se valar och delfiner. Under morgonturen hade denna båt siktat 2 Minke Whales och några White-beaked Dolphins. Det var första gången Minke Whales siktats i Faxaflói detta år, vilket indikerar att våren kommit! Under den ca 4 timmar långa båtturen siktades hela 4 stycken Minke Whales och en grupp White-beaked Dolphins som ringat in småfisk och åt. Bilden ovan visar den lilla ryggfenan på en Minke Whale innan den försvinner ner i djupet, bilden nedan en av delfinerna som simmade i cirklar tillsammans med sin grupp runt ett fiskstim.



Väl på Fossvogur i måndags lät jag T2-studenten Ragnheiður sätta PVK på mig. Det var den andra hon satt i sitt liv, den första var någon minut innan på handledaren.



Det har varit en hel del aktivitet här på Island för min del under de fem senaste dagarna och det lär inte bli mindre på Grönland, dit jag tänkt åka idag. Det är meningen att jag ska åka till Kulusuk och Tasiilaq, där jag kommer tillbringa 3 nätter.


RSS 2.0